Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/alternc/h/humana/www/humanaterre.be/includes/menu.inc).

Humana Terre zondag 17 juli 2016

  • Posted on: 4 August 2016
  • By: admin

Bruno, onze lesgever van Velt vzw, komt sinds de maand maart één of twee keer per maand ons uitleg geven hoe we beter de tuin bewerken. Vandaag heeft hij ons via foto’s het onkruid getoond dat vaak in de moestuin voorkomt en uitgelegd dat sommige een positief signaal aangeven als de grond vruchtbaar is, maar anderen groeien eerder als de grond in slechte staat is. 

Vervolgens zijn we onkruid gaan zoeken in onze moestuin en we hebben vooral boterbloemen gevonden die giftig zijn en die andere zaden belemmeren om te groeien, dus hebben we veel werk gehad om deze los te maken en uit te trekken. Maar we hebben ook positieve indicators gevonden, zoals de netel, maar deze overwoekert dan weer en kan je dus best ook verwijderen. Na opnieuw hetzelfde perceel van 4 maand geleden van onkruid te ontdoen, hebben we opnieuw groenten gezaaid, in de hoop dat deze keer de konijnen al voldoende gegeten hebben, want in het begin van de lente hebben ze alle ajuinen en wortels en radijzen opgegeten. 

De strijd tegen de konijnen en slakken blijven de grootste uitdaging in onze moestuin. Onlangs heeft Bruno geëxperimenteerd door een stinkende sap te maken en die op juttenzakken uit te spreiden en op stokken te plaatsen in het perceel (zie het perceel van de permacultuur), nieuwsgierig of dit gaat werken. 

Hetgeen wel geslaagd was dit jaar, dankzij de goede raadgevingen van Bruno, was het perceel met de pompoenen en de courgetten en enkele salades die we onder plastiek flessen van 5 liter lieten groeien om ze te beschermen tegen de konijnen. De kolen daarentegen zijn grotendeels opgegeten door de slakken. 

 

Spijtig genoeg hebben de aardappelen, die we op een verkeerde plek uitgeplant hadden, de meeldauw ziekte gekregen en deze ziekte heeft zich verder verspreid door de wind via het openstaande venster van de serre op de tomatenplanten! Dit leert ons volgend jaar deze fout niet meer te herhalen, ja fouten maken we nog, want Bruno is er niet altijd om ons op te volgen! 

Nu is het tijd om te barbecuen in de tuin met de eerste oogst! Op zaterdag 25 juli kwamen 45 personen om nog eens het einde van de ramadam vieren. En op zaterdag 30 juli verwachten we het comitee van de vrouwen zonder papieren  met enkele kinderen die van onze tuin komen genieten en bessen komen plukken om confituur mee te maken. 

Dutch